SYROPY MALTOZOWE: S-3, W-1
NORMA: N-95-2-5/PEPEES S.A.
Syropy maltozowe S-3, W-1 są to oczyszczone i zagęszczone wodne roztwory cukrów prostych (glukozy, maltozy) i niskocząsteczkowych wielocukrów, otrzymywane
w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi.
Charakteryzują się wysoką zawartością maltozy, łagodną charakterystyczną słodyczą, dobrą stabilnością temperaturową
i chemiczną. Syropy maltozowe ze względu na wysoką stabilność mikrobiologiczną mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze otoczenia bez obawy wystąpienia krystalizacji
ZASTOSOWANIE:
Syropy maltozowe S-3, W-1 mają płynną postać, subtelną słodycz i specyficzną ciągliwość. Polecane są jako komponent do produkcji lodów, który korzystnie wpływa na ich strukturę, konsystencję, zwiększa gładkość, kremistość i homogenność. W technologiach z napowietrzaniem masy uzyskuje się w trakcie zamrażania większą puszystość, a przy spożywaniu nie odczuwa się chłodu. W produkcji lodów stosuje się dodatek syropu w ilości 4-8% w zależności od zawartości suchej substancji. Syrop W-1 może być również stosowany w piekarnictwie cukierniczym.CHARAKTERYSTYKA:
S-3 | W-1 | ||
- postać | gęsta, lepka ciecz |
||
- smak | słodki |
||
- barwa | bezbarwna do słomkowej |
||
- równoważnik glukozowy DE | 38-40 |
50-56 |
|
- zawartość s.s. (Bx) | 78-80 |
80-83 |
|
- kwasowość [ml1nNaOH/100g] | 2,3 max |
2,3 max |
|
- wartość pH | 4,5-5,5 |
4,5-5,5 |
|
- zawartość popiołu (%) > | 0,4 max |
0,4 max |
|
- wilgotność > | - |
- |
|
- wilgotność > | |||
glukoza [%] > | 8-12 |
10-20 |
|
maltoza [%] > | 18-35 |
45-60 |
|
cukry wyższe [%] > | 74-53 |
45-20 |
OPAKOWANIE:
- pojemniki z tworzywa sztucznego o masie netto 40 kg
- pojemniki zwrotne z tworzywa sztucznego o masie netto 20 kg
- inny rodzaj opakowań do uzgodnienia
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
w/g PN-88/A-74705- zalecana temperatura przechowywania syropów w zbiornikach wynosi do 45°C
OKRES PRZECHOWYWANIA:
12 miesięcy od daty produkcji.2005-05-06 09:19 Opublikował: Szymon Janucik