Strona główna » Produkty

SYROPY MALTOZOWE: S-3, W-1

NORMA: N-95-2-5/PEPEES S.A.


Syropy maltozowe S-3, W-1 są to oczyszczone i zagęszczone wodne roztwory cukrów prostych (glukozy, maltozy) i niskocząsteczkowych wielocukrów, otrzymywane
w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi.
Charakteryzują się wysoką zawartością maltozy, łagodną charakterystyczną słodyczą, dobrą stabilnością temperaturową i chemiczną. Syropy maltozowe ze względu na wysoką stabilność mikrobiologiczną mogą być przechowywane przez dłuższy czas w temperaturze otoczenia bez obawy wystąpienia krystalizacji

ZASTOSOWANIE:

Syropy maltozowe S-3, W-1 mają płynną postać, subtelną słodycz i specyficzną ciągliwość. Polecane są jako komponent do produkcji lodów, który korzystnie wpływa na ich strukturę, konsystencję, zwiększa gładkość, kremistość i homogenność. W technologiach z napowietrzaniem masy uzyskuje się w trakcie zamrażania większą puszystość, a przy spożywaniu nie odczuwa się chłodu. W produkcji lodów stosuje się dodatek syropu w ilości 4-8% w zależności od zawartości suchej substancji. Syrop W-1 może być również stosowany w piekarnictwie cukierniczym.

CHARAKTERYSTYKA:


S-3 W-1
- postać

gęsta, lepka ciecz

- smak

słodki

- barwa

bezbarwna do słomkowej

- równoważnik glukozowy DE

38-40

50-56

- zawartość s.s. (Bx)

78-80

80-83

- kwasowość [ml1nNaOH/100g]

2,3 max

2,3 max

- wartość pH

4,5-5,5

4,5-5,5

- zawartość popiołu (%) >

0,4 max

0,4 max

- wilgotność >

-

-

- wilgotność >
glukoza [%] >

8-12

10-20

maltoza [%] >

18-35

45-60

cukry wyższe [%] >

74-53

45-20

OPAKOWANIE:

  • pojemniki z tworzywa sztucznego o masie netto 40 kg
  • pojemniki zwrotne z tworzywa sztucznego o masie netto 20 kg
  • inny rodzaj opakowań do uzgodnienia

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

w/g PN-88/A-74705
  • zalecana temperatura przechowywania syropów w zbiornikach wynosi do 45°C

OKRES PRZECHOWYWANIA:

12 miesięcy od daty produkcji.
2005-05-06 09:19 Opublikował: Szymon Janucik